Merhaba! Bugün instagramda @communitykitchen'dan ilham alıp babaannemle yaptığımız mayalı pirinç yoğurdunu size anlatıyorum. Bunu yemeyi istememin nedeni sanırım ıspanak, mantı gibi şeylerin üstüne dökmek. Bir de iyi bir haberim daha var, gerçekten uzun süre dayanıyor. 🙈
Malzemeler çok basit;
kepekli pirinç (normal pirinçten de oluyor, denendi onaylandı)
Mayamız
Limon
Tuz
Başlayalım o zaman!
• Eğer mayalı yapmak istiyorsanız önceki geceden
Ilık bitkisel süt (badem sütü kullandık)
Su
5-10 nohut'u bir kavanozda sabaha kadar bekletin, hem kıvamını yoğunlaştırıyor hem de biraz ekşi bir tat veriyor.
Tarife gelince🙈
1-İlk önce 3/2 bardak kepekli pirinci haşlıyoruz, çok yumuşak olmalı. (Az yapmak istiyorsanız yarım bardak pirinç yetecektir)
2-Daha sonra kendisini mutfak robotundan geçiriyoruz, çok sulu olmaması önemli, içinde su kaldıysa süzebilirsiniz.
Benim emektar robotum❤️ miktarı bu kadar az olmayacak benim robotum küçük olduğu için 2-3 kerede yaptım.
3- Bunu tekrar tencereye alıp eğer ılıksa öyle, soğumuşsa biraz ısıtıp içine mayayı döküyoruz(nohutlarla birlikte) ve mayalanması için bekletiyoruz, 1-2 saat de olur, biz 4 saate yakın beklettik. Üstünü tabiki sarıp sarmalamayı unutmayın😂
3 saat sonra kendisini açınca şu görüntüyle daha koyu ve ekşi bir kıvamla karşılaştım ^^ Zaten yoğurda benzemesi için limon sıkıyoruz, eğer bu ekşilik bana yeter diyorsanız böyle, yetmez diyorsanız biraz limon sıkıp tuz atıp yoğurdunuzu yapmış oluyorsunuz.
Tuz, tadına ulaşmak için biraz fazla kullandığımız bir şey. Miktarı sizin damak zevkinize kalmış. O yüzden bence bir günde küçük bir kaseden fazla tüketmeyin.
İşte benim sarımsaklı pirinç yoğurdum💜
Hepinize afiyet olsun, tadını gerçekten seveceksiniz🙈❤️ Eğer yaparsanız bana ulaştırmayı unutmayın! Sevgiler💗
Merhaba Büşra Hn,
YanıtlaSilbir kaç ay önce ailecek vegan olduk ve genelde gayet iyi gidiyor :) . Ama açıkcası en çok aradığım yiyecek yoğurt. Şu ana kadar bir kaç tarifi denedim ama ne yazık ki yoğurdun yerini tutamadı. Sizin tarifiniz sanki yogurt tadını daha çok andıracak gibime geliyor, zira hem pirinç hem badem nispeten daha tarafsız bir tada sahip.
Ancak sizin tarifi okurken anlamadığım bir kaç konu var. O konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum :)
Selamlar,
Gökhan
1- Mayayı hazırlarken ölçülerden hiç bahsetmediniz. Ne kadar süte ne kadar su katmalıyız?
2- Limonu mayaladıktan sonra mı yani yoğurt olduktan sonra mı katıyorsunuz yoksa önceden mi?
Merhaba. Elinize sağlık öncelikle ama hiç bilmeyenler için açık çok yer var. Mesela 5-10 nohutu bekletip su yerine bunun suyunumu kullanıyoruz ya da nohutları blenderdan mı geçiriyoruz. Bu suyu kullanacaksan eğer ne kadar su koyuyoruz. Mayayı nasıl hangi evrede kullanıyoruz. Limon tuz hangi evrede katılıyor içine. Bizleri aydınlatırsanız çok memnun olurum
YanıtlaSilevet biz öyle yaptık 5-10 nohut olabilir. blenderlık bir durum yok maya olarak kullanıyoruz :) limon tuz en son.
SilSorulara cevap verilmemiş!
YanıtlaSilEzgiyo: şöyle mi yapıyoruz böyle mi, anlamadım?
YanıtlaSilBüşra: evet.